Dades personals
Speculoos
GrĂ cies a la gran idea dels amics de Els fogons de la Bordeta, els Reis han dut una capsa de speculoos al meu cunyat poliglota i europeista, que n'Ă©s fan. En el nostre viatge a SuĂ¯ssa, se'n va fer farts a l'hora d'esmorzar
Les speculoos sĂ²n, bĂ sicament, galetes especiades tĂpiques de diversos paĂsos europeus com Holanda, Bèlgica o SuĂ¯ssa. La barreja i la proporciĂ³ d'espècies varia segons qui la fa, com podem veure al Gastronomia & Cia o a Las recetas de Calohe, perĂ² jo he agafat com a base la que ens proposen el Xavi i la Sandra, fent, aixĂ² si, algunes variacions.
Barreja d'espècies
4 cullerades de cafè de canyella en pols
1 cullerada de cafè de clau d’olor
3/4 de cullerada de cafè de nou moscada
1/4 de cullerada de cafè de cardamom
1/4 de cullerada de cafè de pebre blanc (o negre: nomès varia el color)
1 sobre de sucre vainillat (8 gr de la marca Belbake)
(ells tambe hi afegien 1/2 de cull. de cafè de gingebre en pols, pero jo no en tenia)
Triturem en un morter les espècies senceres (clau d'olor i cardamom) i després hi afegim la resta. Ho barregem ben be, separant les pellofes i els bocins restants. Ho podem triturar també amb un molinet de café. Guardem la barreja en un pot de vidre ben tancat.
Per a fer les galetes:
200 g de farina
100 g de mantega pomada
100 g de sucre morè
Un pessic de sal
2 cullerades soperes de llet
2 culleradetes de la barreja d'espècies
En un bol barregem els elements sĂ²lids: la farina, les espècies, el llevat i la sal. A banda treballarem la mantega i el sucre. Un cop estĂ ben emulsionat, hi incorporem la mantega a la farina i es va amassant fins que es lliguen be els elements. Afegim dues cullerades de llet per lligar la massa. Si cal, i la massa ho demana, en podem afegir una tercera.
Fem una bola amb la massa, ho emboliquem amb paper film i ho deixem reposar una nit sencera a la nevera (aixà el sabor de les espècies impregna la massa)
L'endemĂ trèiem la massa de la nevera una estona abans, i la deixem que agafi temperatura ambient per poder-la treballar. La posem entre dos lĂ mines de paper de forn i l'aplanem amb el corro fins un gruix aproximat de 0,5 mm. (un truc vist a Basilea Ă©s utilitzar dos llistonets d'uns 40 cm de llarg i 0,5 mm d'alçada, sobre els que fem lliscar el corrĂ³ per aconseguir un gruix homogeni)
Tallem les galetes amb un tallagaletes i les coem al forn prèviament calen a 175º. Les podem empolsinar amb sucre morĂ©. Un cop cuites (aprox uns 15 minuts) les deixem refredar sobre una reixeta abans de menjar-les.
I la Banda sonora d'avui, un belga minimalista i obsessiu: Wim Mertens i el seu A quatre mains (The Belly of An Architect, 1983)
Unknown
About Me
Popular Posts
-
Hem tornat a començar el taller de cuina japonesa i estem encantats ! Tenim unes propostes que prometen. I per començar, vam fer albergĂnia...
-
Per arrodonir el pastĂs de taronja , el podem cobrir amb un glasejat de taronja, que farem de la manera segĂ¼ent: 200 gr. de sucre 100 gr. d...
-
I en el mateix instant en què el glop barrejat amb molletes de pastisset va tocar el meu paladar, em vaig estremir, atent a alguna cosa...
-
Comencem temporada amb una sèrie de bons propĂ²sits: aconseguir encabir-me en un vestit xulisim que m'han portat els Reis i sobreviure a ...
-
Desp rès dels fasts nadalencs, aquĂ us porto una recepta fĂ cil, fĂ cil, tan obvia que sembla que no es mereixi estar en un blog. PerĂ² pels q...
-
Amb aquesta calor, gairebé ni ve de gust cuinar. I a més, a la recta final abans de vacances, s'acumula tanta feina que no dono l'ab...
-
Ui, ui, ui....que tinc el blog abandonat ! Que no pot ser, que massa feina acumulada..... Vaig tan pressionada que fa un parell de dies, e...
-
Molt senzill i resulton. Un d'aquells que en un pim-pam et fa quedar com una reina i amb ingredients que tens per casa (si es que tens ...
-
Quan la meva filla Marta va tornar de la seva estada a Mar de Plata, em va regalar un estri per a fer sorrentinos . Els sorrentinos sĂ³n past...
-
Fa uns dies, vaig anar amb l'Ona a fer un Taller de tapes amb en Xesco Bueno al Taller de cuina Sabores i la veritat és que ens ho va...
Facebook Page
Labels Cloud
- 01_mossegades
- 02_entrants
- 03_aviram i conill
- 04_carn
- 05_peix
- 06_rebosteria
- 07_pecats dolços
- 08_postres de cullera
- 09_cocs
- 10_galetes i magdalenes
- 11_conserves i melmelades
- 12_gelats
- 13_begudes
- 14_pa
- 15_cuina_japonesa
- 16_salses i condiments
- 17_tècniques
- 18_gastrosaraus
- 19_macrobiotic
- alberginia
- alfabrega
- alfĂ brega
- all
- allioli
- alls tendres
- alvocat
- ametlla
- Ă nec
- Aneto
- aprimanyola
- aprofitament
- arros
- avellanes
- bacalla
- bacallĂ
- begudes
- bolets
- botifarra
- broquetes
- brĂ²quil
- bundt
- butifarra negra
- calamars
- calçots
- caldo
- canyella
- carbassa
- carbassĂ³
- carmanyola
- carn
- carxofa
- castanya
- castanyada
- cava
- ceba
- ceps
- cigrons
- cireres
- coca
- coco
- cogombre
- col
- conill
- conserves
- costella
- cranc
- croissants
- croqueta
- croquetes
- cuina tradicional
- daniel_jorda
- datil
- dulce de leche
- entrants
- esparrecs
- especies
- espinacs
- faisa
- fesols
- festucs
- fideus
- figa
- filo
- formatge
- fotos
- fruita
- fruits_bosc
- galetes
- gambes
- gelat
- germinat
- gingebre
- gominola
- iogurt
- israel
- llagostins
- llardons
- llenguado
- llenties
- llimona
- maduixa
- magdalenes
- mandarina
- mango
- martini
- mascarpone
- mato
- mel
- melmelada
- memories_cuinera
- menta
- micronyola
- moniato
- mostassa
- Nadal
- nata
- nous
- nuri_clapes
- olives
- oriental
- ou
- pa
- pasta
- pastanaga
- patates
- pecats_dolços
- peix
- per_picar
- pera
- pernil_dolç
- pesto
- Pfefferkorn's Rezepten
- picnic
- pinyons
- pipes
- plĂ tan
- pollastre
- poma
- porc
- porro
- postres
- pressec
- primers_plats
- quiche
- rap
- recepta_15
- remolatxa
- ricotta
- salmo
- salses
- sardines
- segons_plats
- sindria
- sobrassada
- sopa
- tallers
- taronja
- tècniques
- tempura
- terrina
- tofu
- tomaquet
- tonyina
- truita
- turquia
- uoqui
- vapor
- xampinyons
Labels List Numbered
- 01_mossegades
- 02_entrants
- 03_aviram i conill
- 04_carn
- 05_peix
- 06_rebosteria
- 07_pecats dolços
- 08_postres de cullera
- 09_cocs
- 10_galetes i magdalenes
- 11_conserves i melmelades
- 12_gelats
- 13_begudes
- 14_pa
- 15_cuina_japonesa
- 16_salses i condiments
- 17_tècniques
- 18_gastrosaraus
- 19_macrobiotic
- alberginia
- alfabrega
- alfĂ brega
- all
- allioli
- alls tendres
- alvocat
- ametlla
- Ă nec
- Aneto
- aprimanyola
- aprofitament
- arros
- avellanes
- bacalla
- bacallĂ
- begudes
- bolets
- botifarra
- broquetes
- brĂ²quil
- bundt
- butifarra negra
- calamars
- calçots
- caldo
- canyella
- carbassa
- carbassĂ³
- carmanyola
- carn
- carxofa
- castanya
- castanyada
- cava
- ceba
- ceps
- cigrons
- cireres
- coca
- coco
- cogombre
- col
- conill
- conserves
- costella
- cranc
- croissants
- croqueta
- croquetes
- cuina tradicional
- daniel_jorda
- datil
- dulce de leche
- entrants
- esparrecs
- especies
- espinacs
- faisa
- fesols
- festucs
- fideus
- figa
- filo
- formatge
- fotos
- fruita
- fruits_bosc
- galetes
- gambes
- gelat
- germinat
- gingebre
- gominola
- iogurt
- israel
- llagostins
- llardons
- llenguado
- llenties
- llimona
- maduixa
- magdalenes
- mandarina
- mango
- martini
- mascarpone
- mato
- mel
- melmelada
- memories_cuinera
- menta
- micronyola
- moniato
- mostassa
- Nadal
- nata
- nous
- nuri_clapes
- olives
- oriental
- ou
- pa
- pasta
- pastanaga
- patates
- pecats_dolços
- peix
- per_picar
- pera
- pernil_dolç
- pesto
- Pfefferkorn's Rezepten
- picnic
- pinyons
- pipes
- plĂ tan
- pollastre
- poma
- porc
- porro
- postres
- pressec
- primers_plats
- quiche
- rap
- recepta_15
- remolatxa
- ricotta
- salmo
- salses
- sardines
- segons_plats
- sindria
- sobrassada
- sopa
- tallers
- taronja
- tècniques
- tempura
- terrina
- tofu
- tomaquet
- tonyina
- truita
- turquia
- uoqui
- vapor
- xampinyons
Amb la tecnologia de Blogger.
About me
Sobre mi
Visualitzacions
Blog Archive
-
►
2015
(55)
- ► de desembre (6)
- ► de novembre (3)
- ► de setembre (6)
-
►
2014
(62)
- ► de desembre (6)
- ► de novembre (5)
-
▼
2013
(124)
- ► de desembre (14)
- ► de novembre (10)
- ► de setembre (9)
-
►
2012
(214)
- ► de desembre (10)
- ► de novembre (14)
- ► de setembre (14)
-
►
2011
(19)
- ► de desembre (19)
A mi em sembla un nom tan 'grec' que quan vaig saber que eren tĂpiques del centre europa em vaig quedar 'a quadres' :D
ResponEliminaAis, les speculoos... nosaltres n'estem viciadĂssims!! Galetes, espècies, crema... :D Ens n'alegrem que hagis fet feliç al teu cunyat!
ResponEliminaPetons i bon any!
Sandra
Ja les he tastat perquè la Sandra ens en va portar i sĂ³n realment bones!
ResponEliminaIsabel