En l'entrada sobre els bombons per l'Anna T ja havia explicat que temperar la xocolata a casa era molt difĂcil. Sort que en el taller de bombons a Sabores,taller de cocina, en Marc Rodellas ens va explicar unes quantes coses que ens ho posaran una mica mĂ©s fĂ cil.
Com fonem la xocolata?
Bà sicament hi ha dues maneres. La tradicional és al Bany Maria. És un mètode lent però segur. Nomes cal evitar que l'aigua bullint esquitxi la xocolata, ja que ens faria malbé la viscositat
Una segona manera és al microones. Es molt més rà pida, però és fà cil que la xocolata se'ns cremi. La solució es fer petites tandes de 30 segons i remenar la xocolata al final de cada tanda per repartir la calor de forma uniforme
Com temperem?
Doncs el procés consisteix a fer que la temperatura del xocolata fos passi dels 50º (punt de fusió) als 30º que necessitem per poder-lo treballar. Per aconseguir-ho, un cop escalfada la xocolata, se'n treu 2/3 parts i s'escampa sobre el marbre, mentre el movem amb una espà tula. Això fa que la temperatura de la xocolata baixi molt rà pidament (als 28/29º) i llavors el que es tracta és de barrejar-ho amb el terç que encara esta calent. La barreja ens agafarà la temperatura idònia
No totes les xocolates es comporten igual
Les taules clà ssiques donen aquestes temperatures com a referència: - Xocolata negra: fon entre 45/50º, es refreda a 28/29º i es tempera a 31/32º
- Xocolata amb llet: fon entre 40/45Âş, es refreda a 27/28Âş i es tempera a 29/30Âş
- Xocolata blanca: fon entre 40/45Âş, es refreda a 25/26Âş i es tempera a 27/28Âş
Estris i altres coses a tenir en compte
- Un termòmetre de cuina ajuda, però els professionals amb lĂ ser i infrarojos sĂłn carĂssims. Però en podeu trobar en una ferreteria a preus molt raonables, encara que es fondran si la temperatura supera els 100Âş
- Si no tenim una espĂ tula de pastisser, una rasqueta de pintor ben neta pot servir igual
- Es important que la temperatura ambiental no sigui massa cĂ lida o massa freda ja que ens farĂ difĂcil treballar el xocolata
Quina marca de xocolata podem fer servir?
En una gama més assequible tenim la Lindt i la Valor que tenen una varietat força à mplia.
Finalment, el podem comprar a granel en botigues especialitzades com el Club del Gourmet de El Corte Inglès o a Gadgets de cuina
I amb tanta xocolata, m'han agafat ganes d'escoltar l'Armando's Rhumba tocada per Chick Corea, Lenny White i Stanley Clarke !
Temperar la xocolata Ă©s de les coses mĂ©s difĂcils que hi ha! Però trobo que relaxa, oi? Je je je...
ResponEliminaI Valrhona és una marca molt bona ;)
Hola Laura!!
ResponEliminaMoltĂssimes grĂ cies per passar-me el link al teu blog. Les teves explicacions sĂłn molt clares i segur que m'ajudaran. Precisament aquest cap de setmana vaig mirar de fer bombons a casa però, com jo dic, "a les braves". Saber com temperar la xocolata m'haguĂ©s ajudat molt! Altre cop, moltĂssimes grĂ cies!
A més, ara ja m'he apuntat per rebre les actualitzacions del teu blog. M'agrada molt!
Enhorabona!
Eva