Falafels


Amb ocasió de l'aniversari del meu amic Joan, m'he animat a estrenar-me amb el llibre de receptes Fresh Flavors from Israel, que he dut del viatge d'aquest estiu. 

He comenƧat pel que Ć©s, amb tota seguretat, un dels plats mĆ©s populars del Pròxim Orient: els falafels. Son petites porcions de pure de cigrons especiats, fregits en oli ben calent que es poden menjar tan com a plat com dins d'un pa de pita, acompanyats d'enciam en juliana, tomaquet i ceba. 

I a mĆ©s, he estrenat un estri que vaig comprar al mercat de Natzaret: una "falafelera", que permet donar la forma adecuada a les boletes.  Un dels gadgets mĆ©s insòlits de la meva col·lecció al que, segur, trobarĆ© altres utilitats

Els cigrons poden ser secs. En aquest cas, cal deixar-los en remull des de la nit anterior: Però també es poden fer amb cigrons ja cuits de pot o comprats a granel a la parada de llegum cuit dels mercat.

En tot cas, necessitarem:
1 pot de cigrons cuits (uns 750 gr)
1 ceba 
2 grans d'all
2 cullerades soperes de julivert picat fresc
2 cullerades soperes de farina blanca
1/2 sobre de llevat Royal
2 cullerades d'espĆØcies per a falafel: comĆ­, coriandre, cardamom i pebre negre

Triturem els cigrons no massa fins (si queden bocinets, són mes cruixents), juntament amb la ceba, els grans d'all i el julivert. Hi barregem la farina, el llevat i la barreja d'espĆØcies i ho deixem refredar a la nevera almenys una hora. 

Fem les porcions amb l'ajut de la falafelera i ho fregim amb oli ben calent, procurant que quedin cuits per dins i torradets a l'exterior.

Com a Banda Sonora, Norwegian Boatsong (At First Light, 2002), cantada per la Silje Nergaard, que m'acompanya des de fa uns dies. SobĆØrbia.

Norwegian Boatsong by Silje Nergaard on Grooveshark

Unknown

4 comentaris:

  1. Ostres, quin estri mƩs estrany, no sabia que exisitia :)
    M'agraden molt els falafels, tot i que jo normalment els acabo al forn ;)

    ResponElimina
  2. nomes per llegir 'falafelera' ja ha valgut la pena despertar-se avui, jajajaja. M'encanta! :)

    ResponElimina
  3. Bet, els falafels m'encanten... a veure si m'apunto la teva recepta i m'hi animo! FantĆ stica proposta d'avui. Petons

    ResponElimina
  4. Gemma, m'apunto la idea del forn (i aixĆ­ son menos oliosos). GrĆ cies ! Starbase, com vols que li digui a un "aparatu" que serveix per a fer prĆØcisament falafels. I Marina, grĆ cies pel comentari. A mi tambe m'encanten i son molt fĆ cils de fer

    ResponElimina

Instagram